VGT Review: F1 22

Lights out and away we go! Inmiddels is het Formule 1 seizoen in volle gang en dat kan maar één ding betekenen. De release van een nieuwe Formule 1 game en met alle wijzigingen aan de reglementen en de nieuw ontworpen auto’s wordt dit een seizoen om nooit te vergeten. Of we dat ook van F1 22 de game kunnen zeggen dat lees je in deze recensie.

Het leven als een Formule 1 coureur

Nieuw dit jaar in F1 22 is de toevoeging van F1 Life. Hierin krijg je de mogelijkheid om je eigen plekje in te richten met meubels, supercars en andere decoraties. Online vrienden kunnen je “huis” bezoeken en al je spullen zien staan. F1 Life heeft ook de mogelijkheid om de gewonnen trofeeën te zien en momenten van races terug te kijken op een bioscoop in je huis. Helaas zien we hier direct de eerste invloeden van de uitgever Electronic Arts en dat zijn microtransacties waarmee je nieuwe digitale voorwerpen kunt kopen voor in F1 Life. Persoonlijk baart mij dit zorgen en houd ik er totaal niet van dat er extra geld wordt gevraagd bovenop een game welke al voor full price in de winkel te koop is. Gelukkig kun je F1 Life ook helemaal skippen en dan krijg je nooit met deze microtransacties te maken.

Zoals ik al aangaf zijn er dit jaar ook supercars aanwezig in de game. Deze kun je vrijspelen gedurende je Formule 1 carrière en je krijgt daarna de mogelijkheid om deze supercars tentoon te stellen in je huis in F1 Life. De supercars van onder andere McLaren, Mercedes en Aston Martin zijn beschikbaar in de game. Het is erg leuk om in plaats van met een Formule 1 bolide over het circuit van bijvoorbeeld Monaco te scheuren om dit een keertje met een supercar te doen. Wel moet ik zeggen dat je op de gehele F1 Life modus snel uitgekeken raakt. Je koopt immers het spelen om te racen en niet om de gehele tijd na te moeten denken welk vloerkleed je in de woonkamer van je F1 Life huis neer legt.

Geen Braking Point meer

In F1 2021 werd er een nieuwe mode toegevoegd namelijk Braking Point. Hierin speelde je een jonge coureur welke aan het begin van zijn carrière stond en was het aan jou door middel van een verhaallijn uiteindelijk bij een top team te belanden in de Formule 1. Het is jammer om te zien dat deze mode waar ik best wat plezier mee heb gehad eruit is gehaald. Dit had van mij er zeker in mogen blijven en net zoals EA doet in hun FIFA games het verhaal verder uitbreiden.

Door het missen van een Braking Point verhaallijn zul je het moeten doen met de gebruikelijke carriere modus in F1 22. Je kunt zoals in de vorige delen kiezen of je als coureur wilt starten van een bekend team op de grid of dat je liever je eigen team ontwerpt, managet en daarvoor gaat racen. Tijdens het maken van je eigen team kun je naast je eigen driver ook een teamgenoot kiezen. Hier vind je grote namen zoals Michael Schumacher, Ayrton Senna en zelfs Nico Hulkenberg is van de partij. Je kunt ook kiezen of je start als Formule 2 coureur of dat je direct instroomt in Formule 1. Dit formaat kennen we inmiddels wel en is tegenover de vorige delen niet anders. Heb je F1 2021 of één van de vorige delen gespeeld dan kan dit al snel wat saai gaan worden.

Gelukkig heeft Codemasters dit jaar er wel voor gezorgd dat alle banen direct in de game speelbaar zijn. In het vorige deel werden nieuwe banen pas later toegevoegd. Ook zijn er updates aan verschillende banen zoals onder andere van Barcelona doorgevoerd en goed om te zien is dat het sprintformat ook van de partij is op exact dezelfde banen zoals dit in het echte Formule 1 2022 seizoen ook is. De authentiekheid van de game is enorm sterk en dat komt zeker naar voren als je voor het eerst start met een vrije training tijdens een Formule 1 weekend.

Misschien tijd voor een nieuwe motor?

F1 22 draait op een engine welke ook voor de vorige delen is gebruikt en dit ga je nu toch wel merken. Niet dat de game er niet goed uitziet, maar je merkt toch dat er iets mist. De auto’s en de banen zien er erg goed uit, maar het publiek of eerder gezegd de robots op de tribunes zijn enorm levenloos en dat is tijdens een echte Formule 1 race wel anders. Dit zijn geen dingen die enorm storen, maar het zou toch tof zijn als Codemasters hier iets meer tijd aan besteed.

Wel merk ik tijdens de races dat de AI beter reageert dan eerst op de acties welke er gebeuren op de baan. Je hebt nu de mogelijkheid om Adaptive AI aan te zetten als je dit wilt en dit zorgt ervoor dat je tegenstanders beter verdedigen, je inhalen op andere plekken of soms zelfs een fout maken die je in vorige delen nooit zag.

De pitstops, formation laps en safety car onderdelen zijn ook aangepakt, waardoor ze meer interactief worden dan eerst. Zo kun je als je aankomt op je startpositie tijdens een formation lap zelf kiezen hoe je je wagen neerzet. Wil je hem iets schuin zetten zodat je een goede rechte lijn hebt naar de eerste bocht of zet je hem liever goed recht neer voor optimale straight line speed, het is aan jou de keuze.

Toch maar een stuurtje kopen?

Ik bezit zelf geen mooi stuurtje en race pedalen dus ik heb deze game met de controller op de Xbox Series S gespeeld. Wellicht is deze game meer geschikt voor het spelen met een echt stuur al moet ik zeggen dat ik niet het gevoel had dat ik iets te kort schoot. Ik kon de apex mooi aansnijden en mijn rempunt goed bepalen met mijn Xbox controller. Wel heb ik de game op de makkelijkste moeilijkheidsniveau gespeeld aangezien ik geen Max Verstappen ben.

Als we naar Formule 1 kijken op de Nederlandse televisie dan zijn we helaas veroordeeld om naar het commentaar van Viaplay te luisteren. In F1 22 zit Olav Mol gewoon nog steeds in de game! Wel is zijn commentaar enorm houterig en merk je dat hij zinnen opleest van een script, maar hier zijn we onderhand wel aan gewend aangezien dit bij games zoals FIFA ook al jaren het geval is. Het is wel leuk om Olav gewoon weer eens te horen tijdens een Formule 1 weekend.

ComputerComputer

VGT Review: F1 22

Lights out and away we go! Inmiddels is het Formule 1 seizoen in volle gang en dat kan maar één ding betekenen. De release van een nieuwe Formule 1 game en met alle wijzigingen aan de reglementen en de nieuw ontworpen auto’s wordt dit een seizoen om nooit te vergeten. Of we dat ook van F1 22 de game kunnen zeggen dat lees je in deze recensie.

Het leven als een Formule 1 coureur

Nieuw dit jaar in F1 22 is de toevoeging van F1 Life. Hierin krijg je de mogelijkheid om je eigen plekje in te richten met meubels, supercars en andere decoraties. Online vrienden kunnen je “huis” bezoeken en al je spullen zien staan. F1 Life heeft ook de mogelijkheid om de gewonnen trofeeën te zien en momenten van races terug te kijken op een bioscoop in je huis. Helaas zien we hier direct de eerste invloeden van de uitgever Electronic Arts en dat zijn microtransacties waarmee je nieuwe digitale voorwerpen kunt kopen voor in F1 Life. Persoonlijk baart mij dit zorgen en houd ik er totaal niet van dat er extra geld wordt gevraagd bovenop een game welke al voor full price in de winkel te koop is. Gelukkig kun je F1 Life ook helemaal skippen en dan krijg je nooit met deze microtransacties te maken.

Zoals ik al aangaf zijn er dit jaar ook supercars aanwezig in de game. Deze kun je vrijspelen gedurende je Formule 1 carrière en je krijgt daarna de mogelijkheid om deze supercars tentoon te stellen in je huis in F1 Life. De supercars van onder andere McLaren, Mercedes en Aston Martin zijn beschikbaar in de game. Het is erg leuk om in plaats van met een Formule 1 bolide over het circuit van bijvoorbeeld Monaco te scheuren om dit een keertje met een supercar te doen. Wel moet ik zeggen dat je op de gehele F1 Life modus snel uitgekeken raakt. Je koopt immers het spelen om te racen en niet om de gehele tijd na te moeten denken welk vloerkleed je in de woonkamer van je F1 Life huis neer legt.

Geen Braking Point meer

In F1 2021 werd er een nieuwe mode toegevoegd namelijk Braking Point. Hierin speelde je een jonge coureur welke aan het begin van zijn carrière stond en was het aan jou door middel van een verhaallijn uiteindelijk bij een top team te belanden in de Formule 1. Het is jammer om te zien dat deze mode waar ik best wat plezier mee heb gehad eruit is gehaald. Dit had van mij er zeker in mogen blijven en net zoals EA doet in hun FIFA games het verhaal verder uitbreiden.

Door het missen van een Braking Point verhaallijn zul je het moeten doen met de gebruikelijke carriere modus in F1 22. Je kunt zoals in de vorige delen kiezen of je als coureur wilt starten van een bekend team op de grid of dat je liever je eigen team ontwerpt, managet en daarvoor gaat racen. Tijdens het maken van je eigen team kun je naast je eigen driver ook een teamgenoot kiezen. Hier vind je grote namen zoals Michael Schumacher, Ayrton Senna en zelfs Nico Hulkenberg is van de partij. Je kunt ook kiezen of je start als Formule 2 coureur of dat je direct instroomt in Formule 1. Dit formaat kennen we inmiddels wel en is tegenover de vorige delen niet anders. Heb je F1 2021 of één van de vorige delen gespeeld dan kan dit al snel wat saai gaan worden.

Gelukkig heeft Codemasters dit jaar er wel voor gezorgd dat alle banen direct in de game speelbaar zijn. In het vorige deel werden nieuwe banen pas later toegevoegd. Ook zijn er updates aan verschillende banen zoals onder andere van Barcelona doorgevoerd en goed om te zien is dat het sprintformat ook van de partij is op exact dezelfde banen zoals dit in het echte Formule 1 2022 seizoen ook is. De authentiekheid van de game is enorm sterk en dat komt zeker naar voren als je voor het eerst start met een vrije training tijdens een Formule 1 weekend.

Misschien tijd voor een nieuwe motor?

F1 22 draait op een engine welke ook voor de vorige delen is gebruikt en dit ga je nu toch wel merken. Niet dat de game er niet goed uitziet, maar je merkt toch dat er iets mist. De auto’s en de banen zien er erg goed uit, maar het publiek of eerder gezegd de robots op de tribunes zijn enorm levenloos en dat is tijdens een echte Formule 1 race wel anders. Dit zijn geen dingen die enorm storen, maar het zou toch tof zijn als Codemasters hier iets meer tijd aan besteed.

Wel merk ik tijdens de races dat de AI beter reageert dan eerst op de acties welke er gebeuren op de baan. Je hebt nu de mogelijkheid om Adaptive AI aan te zetten als je dit wilt en dit zorgt ervoor dat je tegenstanders beter verdedigen, je inhalen op andere plekken of soms zelfs een fout maken die je in vorige delen nooit zag.

De pitstops, formation laps en safety car onderdelen zijn ook aangepakt, waardoor ze meer interactief worden dan eerst. Zo kun je als je aankomt op je startpositie tijdens een formation lap zelf kiezen hoe je je wagen neerzet. Wil je hem iets schuin zetten zodat je een goede rechte lijn hebt naar de eerste bocht of zet je hem liever goed recht neer voor optimale straight line speed, het is aan jou de keuze.

Toch maar een stuurtje kopen?

Ik bezit zelf geen mooi stuurtje en race pedalen dus ik heb deze game met de controller op de Xbox Series S gespeeld. Wellicht is deze game meer geschikt voor het spelen met een echt stuur al moet ik zeggen dat ik niet het gevoel had dat ik iets te kort schoot. Ik kon de apex mooi aansnijden en mijn rempunt goed bepalen met mijn Xbox controller. Wel heb ik de game op de makkelijkste moeilijkheidsniveau gespeeld aangezien ik geen Max Verstappen ben.

Als we naar Formule 1 kijken op de Nederlandse televisie dan zijn we helaas veroordeeld om naar het commentaar van Viaplay te luisteren. In F1 22 zit Olav Mol gewoon nog steeds in de game! Wel is zijn commentaar enorm houterig en merk je dat hij zinnen opleest van een script, maar hier zijn we onderhand wel aan gewend aangezien dit bij games zoals FIFA ook al jaren het geval is. Het is wel leuk om Olav gewoon weer eens te horen tijdens een Formule 1 weekend.

Conclusie

VGT Review: F1 22

De microtransacties baren mij wat zorgen en ik hoop niet dat dit teveel je strot in wordt geduwd in nieuwere delen. F1 22 is op een aantal punten vernieuwd, maar of dit genoeg is om de game dit jaar weer te kopen dat weet ik niet. Wel zijn er natuurlijk nu compleet nieuwe wagens en is het tof om daar eens mee rond te rijden. Koop F1 22 vooral als je de vernieuwde banen en auto's wilt testen en je inmiddels bent uitgekeken op het deel uit 2021.
7
Goed!

ANDERE RECENSIES |

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties